Minden rendben.
Borbarát Klub Paks

Rendezvényeink

2019
április 12.

ifj. Gál Tibor borbemutatója

Eger első osztályú dűlőiben gazdálkodunk, 37 hektáron. Eger páratlan és rendkívül változatos talajadottságokkal rendelkezik. Gyönyörű domborzat, különleges mikroklímájú területek, dűlők otthona. Ehhez párosul az izgalmas klímánk, mely hideg csapadékos teleket, napsütéses szeszélyes szeles tavaszt, és forró nyarat jelent. Egerben egyaránt képesek vagyunk nagyon szép, nagy testű fehér, és a legelegánsabb vörösborok megalkotására.

Pincészetünk kezdetektől fogva arra törekszik, hogy ezeket az adottságokat, a terroárt maximálisan tükrözze a borokban. Már id. Gál Tibor nagy hangsúlyt fektetett a dűlőszelektált tételekre, amiben a terroir jegyek legjobban visszaköszönnek. A jelenlegi birtok összetételünkben leginkább az egri hagyományokra és az ő munkásságára, naplójegyzeteire támaszkodunk, hogy a termőhely adta lehetőségeket kristálytisztán visszaadjuk. Célunk, hogy az egri jelleget a legmagasabb szinten képviseljük és nagy márkákat építsünk, mint az Egri Csillag és az Egri Bikavér.

https://www.galtibor.hu/

 

Kóstolt borok:

- Egri csillag, fehér cuvèe (9 féle szőlőből)

- Szürkebarát 2016

- Viognet, szürkebarát, tramini 2016

- Pinot Noir 2017

- Kékfrankos 2016

- Bikavér 2016

- Síkhegy Grand Superior 2015

 

március 8.

Bezerics Csaba borbemutatója

A bor semmihez sem fogható. Elgondolkodtat, érzelmeket gerjeszt, hevít és megnyugtat. Múzsa, Ámor és Bacchus egyszerre. A bor misztikus ital. Ha beszélünk róla emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Azonos szeretet és gondoskodás mellett is önálló életet élnek, egyéniségekké válnak. Olyanok mint gyermekeink: van köztük fiatalabb és idősebb, tehetségesebb, kedvesebb, hízelkedő és akaratos. Számunkra egyformán fontosak, lehetetlen egyet is kiemelni közülük. Mikor pohárba töltjük, különös érzés lesz úrrá rajtunk. Örömöt és büszkeséget érzünk egyszerre. Ezért soha sem teher az érette folyó, megalkuvást nem tűrő, alázatos foglalatosság. Ha ezt az örömöt meg tudjuk osztani egy palack borban, kóstolón, vagy egy meghitt vacsorán – már megérte…

http://bezerics.com/

 

Kóstolt borok:

- Irsai Olivér gyöngyöző 2018

- Savignon Blanc 2015

- Irsai-Savignon Blanc-Cserszegi (Sicc cuvee) 2016

- Furmint 2015

- Chardonnay barique 2015

- Rizling-Tramini (Pátria x) 2015

- Merlot 2016

- Deja Vu (pátria-furmint-hárslevelű) 2009 desszertbor

 

február 8.

Dr. Palik László borbemutatója

Zselízen és környékén már az 1600-as években is termesztettek szőlőt. Említésre méltó fejlődés az 1700-as évek végén történt, amikor is az Eszterházy család birtokába került a zselízi uradalom. Ekkor nagy fejlődésen ment keresztül a környék, kastélyt építettek Zselízen és a környék mezőgazdaságát nagy mértékben modernizálták. Eszterházy nevéhez fűződik az uradalom szőlészetének modernizálása, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetett a borászat színvonalára is. Többek között az uradalomhoz tartozó nagypeszeki szőlőültetvényen gyönyörű pincét építtetett, ahonnan Bécsbe is szállítottak a gróf boraiból. A pince a második világháború után az állami gazdaság tulajdonába került. A pince érdekessége, hogy 1957-ben itt nemesítették ki a Peszeki Leányka szőlőfajtát. Horňáček Ernest és Zabadal Michal a Mézesfehér, Sárgamuskotály és a Feteasca Regala fajtákból nemesítették ki. A szőlészetben ma is található néhány eredeti Peszeki Leányka szőlőtőke. Az 1992-es évtől a pincének több bérlője is akadt, majd 2001-ben az épület leégett és az ültetvény tönkrement. 2003-ban magántulajdonba került. Tulajdonosai Palík László és Palík Klára az ültetvényt teljes egészében újra telepítette, így ma 15 hektáron 60 ezer tőkét művelnek. A szőlőtermésből nagy odafigyeléssel bioborokat készítenek. A pince épületét szintén felújították. A szőlő feldolgozása az ősi, több, mint 230 éves nagypeszeki pincészetben történik, melyet az elmúlt évszázadok történelmi viharai sem tettek tönkre. Az üde, könnyed, gyümölcsös italok mellett megtalálhatóak a komolyabb, testesebb fehér- és vörösborok is. Célunk a kitűnő minőségű, fajtajelleges, a peszeki szőlőhegy karakterét magában hordozó borokat előállítani, elérhető áron.

https://www.bio-centrum.sk/

 

Kóstolt borok:

- saszla

- rajnai rizling

- bianca

- rizling szilváni

- olaszrizling

- oportó

- kékoportó

- cabernet savignon 2015

- aliberné 2015

- syrah 2013

- dorfelder 2012iz

- ananász bor 2018

- szilva bor

- bodza bor

- málna bor

- meggy bor

- paradicsom bor

- cabernet savignon portói

 

január 11.

Bősz Adrián borbemutatója

Szekszárd szülötteként igazán korán, már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlőművelés és a borkészítés „művészetével”. A szüleimnek és nagyszüleimnek egyaránt volt egy kis szőlőbirtokuk Szekszárdon, Bátán és Györkönyben. Így egymástól teljesen eltérő stílusú és megjelenésű borokat volt szerencsém kóstolni. Kezdetben játék gyanánt, majd hobbiként, aztán 2006-tól egy családi vállalkozás keretében kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a szép szakmával. Véleményem szerint a Szekszárdi Borvidék változatosságának köszönhetően az egyik legnagyobb lehetőségekkel bíró borvidékek közé tartozik. Ennek bizonyítékul szolgál, hogy egészen a római időktől napjainkig megszakítás nélkül foglalkoztak itt az elődök szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. 

A pincészetünk megalapításakor mindösszesen 0,5ha ültetvénnyel rendelkeztünk, és ez is inkább háztáji jellegű hobbi szőlő volt ugyanis meglehetősen sokszínű volt a fajta szerkezete alapján. Ehhez tartozott egy kis pince, „tradicionális” felszereléssel.  A kezdetektől fogva az óvatos növekedés és folyamatos fejlesztések határozzák meg a pince életét. Így mára az utunk első szakaszát bejárva 4ha-ra bővítettük az ültetvényeinket, melyek a Szekszárdi Borvidék különböző dűlőiben találhatóak.  Ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlesztettük a borászatunkat és a hozzá tartozó technológiát. Itt fontosnak tartom megjegyezni,hogy ez idáig csak saját forrást használtunk fel.  2017-ben adódott egy nagyszerű lehetőségünk, hiszen ki tudtunk bérelni egy épület együttest így jelenleg Várdomb Szőlőhegyen található a birtokközpontunk. Emellett természetesen a saját ingatlanok fejlesztése továbbra is elsődleges célunk marad, ennek szellemében a leendő új feldolgozó egyben birtokközpont és a későbbi vendéglátó központunk területeivel bővítettük birtokainkat. A jövőben pedig tovább szeretnénk bővíteni ültetvényeinket is.

Fajta választékunkban fő szerepet kap a Kékfrankos, mely fajtát sokszínűsége, magas minősége és megbízhatósága miatt előszeretettel használjuk mind önállóan illetve mind fő alapanyagként a házasított borainkban. Természetesen a többi fajtára is (nevesítve: Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Kadarka, Kékoportó, Merlot, Cabernet Franc, Syrah) kiemelt figyelmet fordítunk. Saját ültetvényeink termése mellé, mint egy 4-5ha-ról vásárolunk még válogatott minőségi szőlőtermést. A szőlőművelés során mind a saját illetve mind a vásárolt szőlőnél nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos minőségellenőrzésre illetve a lehető leg természet közelibb termesztési módozatok betartására. Pincészetünkben több borcsalád lett kialakítva, melyhez a dűlők sokszínűségét és a terméskorlátozás adta lehetőségeket alapul véve mindig törekszünk a borcsaládoknak legmegfelelőbb alapanyag előállítására. Ha az adott évjárat nem „fogad kegyeibe” minket, akkor engedve az a természetnek csak a kellő minőséget elért borok, borcsaládok készülnek el.

Boraink elkészítésekor ötvözzük a tradicionális eljárásokat az innovatív, modern technológiákkal. Boraink érlelésénél figyelembe vesszük az alapborok paramétereit és a borcsaládokban megfogalmazott igényeinket és ennek megfelelően alakítjuk ki érlelési tematikáinkat. Természetesen nálunk is fontos a tölgyfahordós érlelés így a borok textúrájának megfelelően egyaránt használunk új és régi hordókat. A borvidék és a dűlők adottságait maximálisan kihasználva pincészetünkben ugyan több féle stílusú és karakterű bort készítünk, de mindig szem előtt tartjuk a számunkra preferáltabb stílusjegyeket, amelyek a gyümölcsösségre, a tisztaságra és az eleganciára helyezik a főbb hangsúlyt. Pincészetünk jelenleg évi 40.000 palack bort állít elő. Technológiánk fejlesztése mellett fontosnak tartjuk ismereteink folyamatos bővítését, így sosem elégszünk meg a múlttal és a jelennel, hanem mindig a jövőbe tekintünk és „a jó pap is holtig tanul” elvet követjük. Természetesen a szakmai tapasztalatokon túl, kijárjuk az iskolákat is.  

Boraink értékesítésénél fontosnak tartjuk a helybeli és országos értékesítésen kívül az export piacokat is. Töretlenül hiszünk abban, hogy a Szekszárdi Borvidék és a Pincészetünk borai egyaránt megállják a helyüket Európában és a távoli országokban egyaránt. Ennek szellemében jó kapcsolatokat és növekvő piacokat alakítottunk ki az Amerikai Egyesül Államokban, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Szlovákiában, Tajvanon egyaránt. Természetesen munkánk gyümölcsét még több országba szeretnénk eljuttatni és, ezáltal öregbíteni a borvidék és a mi hírnevünket. Fontosnak tartjuk boraink személyes kommunikációját, ezért az idei évtől sok szeretettel várjuk kóstolni vágyó vendégeinket egy impozáns helyszínen a szőlőültetvények szívében, található kóstolóteremben illetve kóstolóteraszon, ahol a borkóstoló mellé igény szerint helyi termékekből hidegtál is rendelhető. 

Bősz Adrián

http://www.boszadrian.hu/

 

Kóstolt borok:

- irsai (15 % chardonnay) habzó bor

- rajnai rizling 2015

- kékfrankos - cabernet franc rozé 2018

- kélfrankos - portugieser - kadarka – cabernet franc - merlot cuvèe 2015

- cabernet franc 2015

- kékfrankos (10 % merlot) válogatás 2013

- bikavér 2012

- Emese cuvèe (kékfrankos - merlot – cabernet franc) 2012

 

2018
2018. október 12.

Légli Géza borbemutatója

Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre, a balatonboglári borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát.  Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszintén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez. 

http://www.kislaki.com/

 

 

2018. október 4.

Heimann Zoltán borbemutatója

A nyári szünetet követően szeptemberben vendégünk kérésére - a szüret és a Szekszárdi Szüreti Napok miatt - rendhagyó időpontban 21-én 18 órakor találkoztunk.

Vendégünk Heimann Zoltán volt.

 

A Szekszárdi Borvidék a Dunántúli-dombság első, keleti lankáin terül el. A dombokat fedő vastag lösztakaró kerek, gyümölcsös, élettel teli borokat, elegáns aromákat ad, míg a mediterránra jellemző meleg ősz hosszú érési periódust biztosít.

Ezen adottságok miatt Szekszárdon otthonra leltek a világfajták, mint a merlot, a cabernet franc, és a syrah. Kiaknázásra váró nagy lehetőséget nyújtanak a hazai fajtáink, a kékfrankos és a kadarka, melyek különösen jól és megbízhatóan reagálnak az elmúlt évek szélsőséges időjárására. A birtok fejlődési útjának e fajtákat tartjuk, így a telepítéseknél és a kísérletezésnél ma már rájuk helyezzük a hangsúlyt. A cél az, hogy Szekszárd egyediségét itthon és világszerte is megmutassuk.

 

A borászat mottója: „Életünk a bor.

 

Kóstolt borok:

 • Viognier
 • Kadarka
 • Kékfrankos
 • Bikavér
 • Birtokbor
 • Stílusgyakorlat (amforás)
 • Barbár

 

2018. május 11.

Bussay Dorottya borbemutatója

2018 május 11-én vendégünk volt a borklubban Bussay Dorottya Csörnyeföldről.

"Családi pincészetünk a hármas határ közvetlen szomszédságában, Csörnyeföld település határában a Kövecs-hegyen található.
Hozamkorlátozással 5,5 hektáros saját telepítésű ültetvényünkön egy tőkénk egy palack bort ad. Elvünk az, hogy a legjobb minőséget visszük be a pincébe és próbáljuk nem elrontani azt."

- Bussay Pince 

https://bussaypince.hu/a-palack-mogott#

2018. április 13.

Sike Balázs borbemutatója

2018 április 13-án vendégünk volt a borklubban a Skizo Borház tulajdonosa Sike Balázs, Badacsonytördemicről.

 

2018. március 8.

Veszprémi László borbemutatója

2018 március 8-án vendégünk volt a borklubban Veszprémi László, kötcsei borász.

"Családi pincészetük az Észak-somogyi dombság ölelésében, Kötcsén a Csillagó dűlőben található. Boraikat – Chardonnay, Olaszrizling, Portugieser, Kékfrankos, Merlot és Cabernet Sauvignon valamint “Csillagó Rose” – részben hagyományos, részben reduktív technológiával készítik fahordós érleléssel."

 

- Veszprémi Pince 

http://www.delbalatonibor.hu/del-balatoni-borut/kotcse/veszpremi-pince/

 

 

2018. február 9.

Lelovits Tamás borbemutatója

2018.02.09-én Tilky Péter javaslatára Lelovits Tamás villányi borász volt a vendégünk.

Az alábbi borokat kóstoltuk meg:

 • Gyöngybor 2017
 • Olaszrizling 2017
 • Rosé Cuvée 2017
 • Portugieser 2017
 • Chardonnay Barrique 2016
 • Syrah 2016
 • Cabernet Fanc 2015
 • Villányi Franc 2015
 • Ákos Cuvée 2011

 

2018. január 12.

Málik Zoltán borbemutatója

2018 január 12-én vendégünk volt a borklubban Málik Zoltán a badacsonyi Málik Pincészetből.

"Természethű borokat készítünk. A fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik. A borok minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után, a megfelelő ideig tartó palackérlelés után kerülnek piacra.
A jelenlegi termőterület két hektár, mely a Badacsony-hegy déli oldalán, a tengerszinttől számított 200 méter magasságban helyezkedik el, közvetlenül a sziklák alatt.

Meggyőződésük, hogy a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós, száraz fehérborokkal lehetséges.

 

Jelenleg elérhető boraink:

 • Bakator 2012, 
 • Budai zöld 2012, 
 • Kéknyelű 2011 és 2012, 
 • Szürkebarát 2011, 
 • Olaszrizling 2011, 
 • Zeusz 2012."

- Málik Pince honlapja

 

 

2017
2017. december 30.

Évzáró vacsora

Évzáró vacsora Hangyál Balázs Pannonhalmi borásszal.

 

2017. november 4.

Vincon Vrances borbemutatója

2017 novemberében Vincon Vrances vendégünk volt a borklubban.

http://www.telepaks.net/tag/borklub/

 

2017. október 7.

Németh Gábor borbemutatója

2017 októberében Németh Gábor borász Szekszárdról látta vendégül klubunk tagjait. Járt már nálunk és akkor is nagy sikert aratott boraival. Medina szőlőhegyen 20 hektáron gazdálkodik.

A Szekszárdról érkező borász a következő borait mutatta be:

 • Chardonnay
 • Zöld Veltelini
 • Rosé Cuvée
 • Merlot
 • Cabernet sauvignon
 • Cabernet franc
 • Kadarka
 • Vezér Cuvée
 • Zászlós Cuvée
2017. szeptember 2.

Pálinkás László borbemutatója

2017 szeptemberében Pálinkás László Szekszárdon vendégül látta a borklubbot.

 

2017. július 1.

Etessy Gábor és Etessy János borbemutatója

2017 júliusában Etessy Gábor és Etessy János vendégül látták a borklubbot.

2017. június 3.

Balogh István borbemutatója

2017 júniusában Balogh István Bölcskén vendégül látta a borklubbot.

 

2017. május 12.

Losonci Bálint borbemutatója

2017 május 12-én 18 órakor találkoztunk a Prelátus pincében, ahol Losonci Bálint mutatta be borait.

A Mátra vidékéről érkező borász a következő borait mutatta be:

 • Petillant Naturel 2013 /Olaszrizling/ Zöldveltelini 
 • 2015 Olasz rizling héjon erjesztett
 • 2015 Szürkebarát héjon erjesztett
 • 2015 Pinot Noir
 • 2015 Kékfrankos
 • 2013 Lívia Hárslevelű
 • 2013 száraz
2017. április 14.

Mátyás András borbemutatója

2017.04.14-én a felvidéki Kisújfaluból Mátyás András érkezett a klubba, hogy borászatát és borait bemutassa.

Az alábbi borokat kóstoltuk:

 • Királyleányka - Bio 2016
 • Pinot blanc - Bio 2015
 • Chardonnay - Bio 2015
 • Olaszrizling - Bio 2015
 • Rajnai rizling - Bio 2015
 • Pinot gris - Bio 2015 - félszáraz
 • Tramini - Bio 2015 - félszáraz
 • CLOUDY - Bio 2015
 • SARA-DORA 2013 – Orange wine
 • Pinot noir - Bio 2015
 • Kékfrankos - Bio 2015
 • Dunaj - Bio 2015

 

2017. március 10.

Baráth Sándor borbemutatója

2017. március 10-én a Kreinbacher borászat képviseletében Baráth Sándort láttuk vendégül Somlóról.

A következő tételeket kóstoltuk:

 1. Kreinbacher Brut Nature
 2. Kreinbacher Extra Dry
 3. Kreinbacher Brut Prestige
 4. Kreinbacher Rose 2016
 5. Kreinbacher Juhfark 2015
 6. Kreinbacher Furmint 2015
 7. Kreinbacher Hárslevelű 2015
 8. Kreinbacher Öreg Tőkék 2015
 9. Kreinbacher Tradíció 2006
 10. Kreinbacher Syrah 2013
2017. február 14.

Szentesi József borbemutatója

2017 február 10-én pénteken 18 órakor tartott klubunkban borbemutatót Szentesi József borász!

Szőlőterületei a Velencei tó könyékén vannak, 12,5 hektár saját szőlőterülete van. Régi magyar fajtákkal foglakozik,és teljesség igénye nélkül csak párat sorolunk fel melyekből készült borait meg is kóstolhattuk: Csókaszőlő, Laska, Tihanyi kék,Tarcali kék, Vörösdinka, Sárfehér...

Nagysikerű borbemutatója, rendkívűli előadásmódja nagy tetszést aratott.

 

 

2017. február 14.

Évadnyitó

Borbarát klub Paks 2017 január 13-án pénteken 18 órakor tartotta évadnyitóját klubtagunk Tóth Lajos borházában Szekszárdon. Az Ő borainak bemutatója és Kovács János klubtársunk ételei adták az alaphangulatot!

A találkozó tisztújító közgyűléssel kezdődött. A régi vezetőség mandátuma lejárt, ezért a vezetőség lemondott. Új vezetőséget választott a tagság. Egyhangú szavazás végeredménye a következő:

Elnök: Kiss Attila
Alelnökök: Sárközi György és Etessy Gábor
Kincstárnok: Juhász Sándor
Titkár: Zuschlag János 

 

 

2016
2016. december 30.

Prelátus bormustra

2016. december 9.

Évadzáró Németh János Szekszárd

2016. november 18.

Neiner András Szekszárd

2016. október 14.

Bott Frigyes Felvidék

2016. szeptember 9.

Adonyi pincesor

2016. szeptember 9-én Juhász Péter tagtársunk szervezésében az adonyi pincesort látogattuk meg.

2016. június 10.

Zuschlag présház

2016. június 10-én Zuschlag János présházában vendégeskedtünk, az asztalra kakaspörkölt és borkülönlegességek kerültek.

 

2016. május 13.

Váli Borászat

2016. május 13-án a Váli Péter által vezetett badacsonyőrsi Váli Pincészetben jártunk. Péter 5 hektáros, déli fekvésű szőlőbirtoka Kisörshegyen, 150 méter magasságban fekszik, nagy figyelmet fordít a puttonyos feldolgozásra és a kíméletes kézi munkára. Boraiból 12 fajtát volt lehetőségünk megkóstolni.

2016. április 8.

Prantner Pincészet

2016. április 8-án a szekszárdi Prantner Pince képviseletében Prantner Ferenc volt a vendégünk. A családi pincészet generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, 10 hektáros birtokuk a szekszárdi dombság legszebb részén, az Élőhegyen és a Sauli völgyben helyezkedik el.

2016. március 11.

Font Pincészet, közgyűlés

Márciusi találkozónk 11-ére esett. A szokásos vendég előadás előtt tartott közgyűlésen három új tag, Balogh István, Kiss Károly és Zuschlag János felvételéről döntöttünk.

18 órától a 38 hektáron gazdálkodó soltvadkerti Font Pincészet képviseletében Font Sándornét láttuk vendégül.

A paksi médiát az eseményen a Fortuna Rádió képviselte, vendégünkkel, új tagjainkkal és Herczeg József klubelnökkel egyaránt interjú készült:

Herczeg József elnök - Fortuna Rádió 2016-03-11.mp3 Font Sándorné - Font Pincészet - Fortuna Rádió 2016-03-11.mp3 Balogh István - Fortuna Rádió 2016-03-11.mp3 Kiss Károly - Fortuna Rádió 2016-03-11.mp3 Zuschlag János - Fortuna Rádió 2016-03-11.mp3
2016. február 12.

Sárosdi Pince

2016. február 12-én a szekszárdi Sárosdi Pince volt a vendégünk, Sárosdi Róbert és Judit közös bemutatójáról a Paksi Hírnök adott hírt:

Paksi Hírnök 2016-02-19 jav.pdf
2016. január 15.

Tóth Lajos Borháza (Szekszárd)

Tóth Lajos (Tóth Családi Pincészet) saját boraiból bemutató és Kovács János klubtagunk készítette vacsora volt az est programja.

2015
2015. december 31.

A 2015-ös év bemutatott boraiból visszakóstolás a Prelátus pincéjében

2015. december 11.

Évadzáró vacsora a Prelátusban Fritz Pincészet Szekszárd borbemutatójával

2015. november 13.

Villa Tolnay Borház

November 13-án a balaton-felvidéki Villa Tolnay Borház képviselője volt a vendégünk. A borház nevét Tolnay Klári színésznő előtti tisztelgésként választották a tulajdonosok, terroir boraik alapanyagát a Csobánc hegyen, vulkanikus bazalt talajon elterülő 17 hektáros, saját szőlőterületük adja.

2015. október 9.

Októberi vendégünk Tamás Ervin Csopakról

Október 9-én 18 órakor Tamás Ervin, a csopaki Tamás Pince vezetője lesz a vendégünk. Ervin több szálon is kötődik Pakshoz, édesapja Tamás Jenő német szakos tanárként sokáig a városban tanított, édesanyja Tapodi Erzsébet pedig a Paksi Konzervgyárban dolgozott üzemmérnökként. Klubunk titkára, Kiss Attila járt a borászatban, Ervint az ő ajánlására hívtuk meg.

2015. szeptember 11.

A nyári szünetet követő első összejövetelnükről a TelePaks is hírt adott

2015. szeptember 11-én a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet volt a vendégünk.

2015. július 3. - 2015. július 5.

Országos Borbarát Találkozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül

2015. május 8.

Látogatás Bölcskén Balogh István meghívására

2015. április 10.

Vendégünk Kern Ferenc a Schieber Pincészettől

Nyolc bort és jó hangulatot hozott.pdf
2015. február 13.

Vendégünk Kertész Katinka a villányi Linbrunn Pincészettől

Honlapot indítanak a borbarátok (Paksi Hírnök) 2015-02-20.pdf

 

2015. január 9.

Évadnyitó Tóth Lajosnál Szekszárdon

2014
2014. január 1. - 2014. december 31.

Klubunk programjai 2014-ben:

 • Január: Évadnyitó Kovács János tanyáján
 • Február: Vendégünk Váli Péter Badacsonyörsről
 • Március: Vendégünk Vesztergombi Csaba Szekszárdról
 • Április: Vendégünk Jekl Béla Villányból
 • Május: Látogatás a bölcskei Havasi Pincesoron Balogh István meghívására
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Szeptember: Tisztújítás a Prelátusban
 • Október: Vendégünk Tiffán Ede Villányból
 • November: Vendégeink a paksi borászok, akik Paks Város Borát adták - Hirczi Ferenc, Nepp Henrik, Spiesz József, Várszegi Ferenc
 • December: Hagyományos évadzáró estünk Merfelsz Gáborral Szekszárdról
2013
2013. január 1. - 2013. december 31.

Klubunk programjai 2013-ban:

 • Január: Évadnyitó Eszterbauer János szekszárdi pincészetének közreműködésével
 • Február: Vendégünk Tóth Lajos Szekszárdról
 • Március: Vendégünk Weiland László a Pannonhalmi Apátság Pincészetétől
 • Április: Vendégünk Légli Ottó Balatonboglárról
 • Május: Alkonyi László előadása a tokaji borokról; 15 éves a Paksi Borbarát Klub
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Szeptember: Vendégünk Wawrzsák László a villányi Vylyan Pincészettől
 • Október: Terítéken Takler Ferenc pincészetének borai
 • November: Kalló Imre Szomolyáról
 • December: Hagyományos évadzáró a Pannonhalmi Apátság Pincészetének boraiból Weiland László közreműködésével
2012
2012. január 1. - 2012. december 31.

Klubunk programjai 2012-ben:

 • Január: Évadnyitó Tóth Lajos szekszárdi pincészetének közreműködésével
 • Február: Vendégünk Neiner András Szekszárdról
 • Március: Vendégünk Wawrzsák László a villányi Vylyan Pincészettől
 • Április: Bemutatkozik a Laposa Pincészet Badacsonyból
 • Május: Vendégünk Lőrinc György az egerszalóki Szt. Andrea Pincészettől
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Szeptember: Vendégünk Kalló Imre Szomolyáról
 • Október: Vendégünk Takler Ferenc Szekszárdról
 • November: Vendégeink a paksi borászok, akik Paks Város Borát adták - Hirczi Ferenc, Nepp Henrik, Pach József, Spiesz József, Várszegi Ferenc
 • December: Hagyományos évadzáró estünk dr. Brazsil József boraival Keszthelyről
2011
2011. január 1. - 2011. december 31.

Klubunk programjai 2011-ben:

 • Január: Évadnyitó Tóth Lajos szekszárdi pincészetének közreműködésével
 • Február: Vendégünk Halmai Csaba a szekszárdi TÜSKE Pincészettől
 • Március: Terítéken a Sauska Pincészet borai Villányból és Tokajból
 • Április: Vendégünk Kiss Attila a paksi Sárgödör térről
 • Május: Látogatás a bölcskei Tomolik Pincénél Balogh István meghívására
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Október: Vendégünk Pósta Péter Szekszárdról
 • November: 40 borász a Gellért Szállodában
 • December: Hagyományos évadzáró estünk  Prelátusban
2010
2010. január 1. - 2010. december 31.

Klubunk programjai 2010-ben:

 • Január: Évadnyitó Tóth Lajos szekszárdi pincészetének közreműködésével
 • Február: Vendégünk Fekete Mihály Szekszárdról
 • Március: Vendégeink Kiss Gábor Villányból és Légli Ottó Balatonboglárról
 • Április: Látogatás Rácalmáson Molnár Ferenc borbírónál, dr. Sándor Péter szervezésében
 • Május: Vendégünk Szabó Gábor Völgységből
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Szeptember: Vendégünk Bajor László Tolnáról
 • Október: Vendégünk Mészáros Pál Szekszárdról
 • November: Vendégünk Sárosdi Ferenc Szekszárdról
 • December: Hagyományos évadzáró estünk Szekretár János szekszárdi boraival
2009
2009. január 1. - 2009. december 31.

Klubunk programjai 2009-ben:

 • Január: Évadnyitó Kovács János klubtársunknál Szekszárdon
 • Február: Vendégünk Pálos Miklós Szekszárdról
 • Március: Vendégünk Jekl Béla Villányból
 • Április: Vendégünk Wunderlich Alajos Villányból
 • Május: Vendégünk dr. Brazsil József Keszthelyről
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Október: Vendégünk Gaál Antala szekszárdi Tringa Pincészettől
 • November: Vendégünk Németh Gábor
 • December: Hagyományos évadzáró estünk Sebestyén Csaba szekszárdi boraival
2008
2008. január 1. - 2008. december 31.

Klubunk programjai 2008-ban:

 • Január: Évadnyitó Tóth Lajos szekszárdi pincészetének közreműködésével
 • Február: Vendégeink Rohn Mátyás és Sarok Róbert Györkönyből
 • Március: Vendégünk Füzesy István Balatonfüredről
 • Április: Vendégeink Várszegi Ferenc és Spiesz József Paksról
 • Május: Látogatás a dunaújvárosi Hárs pincészetbe, a kiránduláson részt vett Boly polgármestere és Hergenröder János Szederkényből
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Október: Vendégünk Dudás Gábor vezérképviselő a Vylyan Pincészettől
 • November: Vendégünk Gaál Antal Szeszárdról
 • December: Hagyományos évadzáró estünk 7 új tagunk boraival (Tóth Lajos, Kovács János, Hajdu János, Laczló Tibor, Tilky Péter, Juhász Péter, Ferenczi Gábor)
2007
2007. január 1. - 2007. december 31.

Klubunk programjai 2007-ben:

 • Január: Évadnyitó Tóth Lajos szekszárdi borásszal
 • Február: Bemutatkozik Hernyák László és Rókusfalvi Pál pincészete Etyekről
 • Március: Rendezvény a Prelátusban Szörényi Levente, Szörényi Örs, Takler Ferenc, Légli Ottó és Hernyák László részvételével
 • Április: Vendégünk Gaborják Csaba a villányi Herold Pincészettől
 • Június: Vendégünk Neiner András és Németh János Szekszárdról
 • Július: Országos Borbarát Találozó a Gastroblues Fesztivál keretén belül
 • Szeptember: Fesztivál bor összeállítás Bott Frigyes, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Hernyák László, Légli Ottó, dr. Pók Tamás, Rókusfalvy Pál,Takler Ferencés Tiffán Zsolt boraiból
 • Október: Vendégünk Juhász Attila az egri Juhász Pincészettől
 • November: Vendégünk dr. Gaál Lajos Egerből
 • December: Vendégünk Bakonyi Antal termelési igazgató a Csányi Pincészettől
2006
2006. január 1. - 2006. december 31.

Klubunk programjai 2006-ban:

 • Április: Bormuzeum készletéből kostoló
 • Május: Márkvárt János Szekszárd
 • Október: Bodri Pincészet Szekszárd
 • November: Danubiana Bt Bonyhád Schmidt Győző
 • December: Laposa József borászata Badacsony
2005
2005. december 9.

Vendégünk a szekszárdi Takler család

A mára hagyománnyá vált évzáró eseményünkön partnereinkkel együtt a Takler családot látjuk vendégül, amelynek fejét, Ferencet ezen az estén fogadjuk a klub tiszteletbeli tagjává. A bormustrát követően az estet a Prelátus nagytermében folytatjuk, ahol Deli József paksi fogadós ínyenc halételei kerülnek az asztalra. Az est során megismerkedhetünk Taklerék kiváló óboraival és reményteljes újboraival. Az eseményről a Paksi Hírnök számolt be.

Paksi Hírnök december.pdf

 

2005. november 7.

Tisztújítás

Klubunk elnöke, Kováts Balázs esedékes tisztújító közgyűlésünk apropóján bejelentette tisztségéről való lemondását.

lemondás.pdf

 

2005. október 14.

Kedvenc nedűink

Rendhagyó összejövetelünkön tagjaink mutatják be kedvenc boraikat, legyen az saját, vagy vásárolt.

borbarát 2005-10-04.pdf

 

2005. május 13.

Vendégünk Kecskés József Villányból

Villány egyik legkiválóbb reprezentánsa olaszrizling, hárslevelű, kékoportó, kékfrankos, cabenet sauvignon, cabernet franc és zweigelt boraiból készül egy összeállítással.

borbarát 2005-05-03.pdf

 

2005. március 11.

Vendégünk Steitz János

Idei első összejövetelünkön terítékre kerülnek a Tolnai borvidék legkiválóbb borai. Az eseményről a Tolnap Népújság is beszámolt.

Tolnai Népújság 0408.pdf borbarát 2005-02-24.pdf

 

2004
2004. december 10.

Vendégünk Pappné Baráth Boglárka mesterkozmetikus

Szokásos évi nyílt estünkön terítékre kerül a szőlő, szőlőmag és a bor felhasználása a kozmetikumok világában, melyben az „Ilcsi referenciahálózat” tagja, Baranya megyei képviselője lesz segítségünkre. Az előadás és a borkóstoló után hidegtálas vacsora következik, amelyet Kovács János, Venesz-díjas mesterszakács készít számunkra.

2004. november 12.

Igazi csemege!

Vendégünk a balatonboglári Légli pincészet, a villányi Tiffán pincészet és a szekszárdi Takler pincészet. Pincészetenként három bor kerül bemutatásra, amelyet Hernyák László etyeki pincegazda és párlatmester különleges borpárlatai zárnak le. Az estét a Gastroblues Fesztivál CD, DVD bemutató zártkörű rendezvénye zárja.

 

2004. október 8.

Bemutatkozik Szekszárd két trónkövetelő pincészete

Terítéken a borvidék csúcsborai. A bemutatásra kerülő kiváló termékek összesen 22 rangos helyezést, arany- és ezüstérmet, nagydíjat és champion díjat tudhatnak magukénak.

borbarát 2004-09-29.pdf

 

2004. július 8. - 2004. július 10.

7. Országos Borbarát Találkozó

Rendezvényünk a 11. Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztivál keretében került megrendezésre.

 

2004. május 14.

Látogatás Mészáros Pál Borházába

Mészáros Pál, a Szekszárdi Hegyközség elnöke a város a szívében építette fel Borházát és a földalatti mennyországot. A kovácsoltvas kapukkal, kúttal díszített, szerteágazó, szépen felújított pincerendszerben tartjuk a borkóstolónkat, amelyet a Borházban vacsora követ. Terítéken a Borház zárt erjesztésű, ászhordókban érlelt borai.

2004. április 2.

Látogatás a paksi Sárgödör térre

A pincefaluban tett rövid séta után a Présháztulajdonosok Egyesületének vezetői adnak tájékoztatást a társulásukról, majd a legjobbnak minősített boraik bemutatása következik. A visszakóstolást és a baráti eszmecserét követően még pincelátogatás is szerepel a programban.

2004. március 1.

Kováts Balázs az Alisca Borrendben

A 2004 februárjában rendezett borászbálon klubunk elnöke, Kováts Balázs is abban a megtiszteltetésben részesülhetett, hogy az Alisca Borrend tagjává választották. A megtisztelő eseményről az Atomerőmű Újság, a Bor és Világ újság és a Tolnai Népújság is cikket közölt.

Atomerőmű újság március.pdf Bor és Világ újság 2.pdf Tolnai Népújság 0223.pdf

 

 

2004. február 13.

Vendégünk Takler Ferenc

A tavalyi 3 bordeaux-i aranyérmes pincészet közül zárásként Taklerék érkeznek hozzánk. A klubtagság előtt nagyon jól ismert már a sikeres tevékenységük, a feszített iramban fejlesztő és szebbnél szebb eredményeket produkáló családi vállalkozás. Túlzás nélkül mondható, hogy övék Szekszárd legígéretesebb birtoka. Takler Ferenc az „Év borásza” választáson 2003-ban a 2. helyet érte el. A pincészet hírnevét megalapozó vörös boraik a hagyományos és modern technológia együttes alkalmazásával készülnek.

2004. január 1.

Borbarát klub Pakson

A Bor és Világ újság cikket közölt Klubunkról és városunkról.

Bor és Világ újság 1.pdf

 

2003
2003. december 12.

Rendezvényünk kiemelt vendége Szekszárd, a szomszédos történelmi borvidék központja

A borok tekintetében Vesztergombi Ferenc és Csaba remekművei teszik feledhetetlenné szokásos, évi nyílt estünket.

borbarát 2003-12-01.pdf

 

2003. november 14.

Vendégünk Malatinszky Csaba Villányból

A Malatinszky Kúria teljesen önálló utat jár, hallatlan precizitás, tisztaság és nagyon jó technológiai felkészültség jellemzi a pincét. Az újító kedvet mutatják a szűretlen borok és Cabernoir házasítása. Malatinszky Csaba, aki az ország első sommelier-je volt, elsőként nyitott vinotékát, 1995 óta Villányban is különleges szín a palettán. Borait kizárólag a magas gasztronómiának készíti.

2003. október 10.

Vendégünk Sárosdy Ferenc Szekszárdról

Sárosdi Ferenc, szekszárdi borász idén Bordeaux-ban aranyérmet nyert, ami a családi pincészet és egyúttal a szekszárdi borvidék nagy dicsősége. Nyolc különböző borát mutatja be.

2003. július 4. - 2003. július 6.

6. Országos Borbarát Találkozó

Rendezvényünk a 11. Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztivál keretében került megrendezésre.

2003. május 16.

Vendégünk Hernyák László etyeki borász

Rendezvényünk helyszíne a paksi Sport étterem, ahová a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése hívta meg a Borbarát Klubot egy vacsorával egybekötött ismerkedésre és borkóstolóra.

2003. április 11.

Vendégünk Konyári János és Dániel a St. Donatus pincészetből

Konyári János és fia, Dániel nagy energiákat fordítanak a saját családi pincészetük felfuttatására. Termő szőlőbirtokuk 7 hektár, boraik sikeresek, szinte berobbantak a piacra. A fajtaösszetételben a cabernet sauvignon, a chardonany, a kékfrankos, a merlot és a sauvignon blanc a meghatározók.

2003. március 14.

Vendégünk Vass Gábor

Klubhelyiségünkben először teszik tiszteletüket a bor „szerelemgyerekei”, a gyöngyöző pezsgők. Szakértő vendégünk Vass Gábor marketingvezető, aki a Henkel magyarországi termékeit mutatja be, eközben megismerjük a pezsgőkészítés titkait, fogyasztásának etikettjét.

2003. február 14.

Vendégünk Gere Tamás Villányból

hazai családi pincék között elsőként kezdett a birtok Pinot noir fajtából bort készíteni. Kékfrankos, Kékoportó, Cabernet és Merlot vörös borok mellett kiváló minőségű Hárslevelű és Olaszrizling is szerepel kínálatukban.

2003. január 10.

Közös vacsoraest a FINLANDIA körrel

2002
2002. december 13.

"Miért igyunk bort?"

Az est programjában Dr. Téglássy György, a Sportkórház belgyógyász főorvosa tart előadást arról, hogy miért egészséges a borivás. Összejövetelünkön üdvözölhetjük Légli Ottó barátunkat is, akinek átadjuk a klub történetének második „Tiszteletbeli Klubtag” plakettjét. Az est folyamán természetesen az ő kiváló borait kóstolhatjuk.

borbarát 2002-10-21.pdf

 

2002. november 8.

A Gastroblues Fesztivál és Borbarát Találkozó DVD-jének ás CD-jének bemutatója

2002. október 11.

Vendégünk Gál József Szekszárdról

Gál József, a Szekszárdi Mezőgazdasági Rt. Liszt Pincéjének borászati vezetője. A részvénytársaság termőterülete 230 hektár, amely többségében a Szekszárd - Bátaszék dombvonulaton helyezkedik el. Az est folyamán megismerkedhetünk a Kékfrankos, a Kékoportó, a Pinot Noir, a Cabernet Franc és a Rajnai Rizling boraikkal.
Gál József, a fiatal pincemester pályája kezdetén Szekszárdot választotta, mert szerinte itt nagyobbak a kitörési lehetőségek, mint a már jobban bejáratott borvidékeken. Magas színvonalú tevékenységének ékes bizonyítéka, hogy az idei Pannon Bormustrán a Liszt Pincészet 3 bora kiemelt díjazásban részesült.

2002. szeptember 13.

Vendégünk Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere

Az összejövetel témája a szekszárdi borvidék jövőképe, kitörési lehetőségei. Az esti borfogyasztás tekintetében a saját készletű szekszárdi borokra fogunk támaszkodni.

 

2002. július 5. - 2002. július 7.

5. Országos Borbarát Találkozó

Rendezvényünk a 10. Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztivál keretében került megrendezésre.

2002. június 14.

Vendégeink Tálos Attila és Gundel Károly, a Budapest Bortársaságtól

A Budapest Bortársaság az elmúlt évtizedben talán a legexkluzívabb borkereskedő céggé nőtte ki magát. Bortársaságot Tálos Attila ügyvezető és Gundel Károly gazdasági vezető mutatják be, miközben olyan borokat töltenek poharainkba, amelyekkel pincészetünkben még nem találkoztunk.

2002. május 10.

Vendégeink a Tokaj Oremus Kft. képviselői

Sokak számára az Oremus jelenti azt a fajta hitelességet, mely kizárja az idősebb aszúk naturesszeciával történő (egyébként megengedett) frissítését. Terítéken: Tokaji Furmint Mandolás (száraz) 2000; Tokaji Furmint Oremus, késői szüretelés (édes) 1999; Tokaji Fordítás Oremus (édes) 1998; Tokaji Aszú 3 puttonyos 1997; Tokaji Aszú 6 puttonyos 1995

2002. április 12.

„Megfelelő bort a megfelelő pohárba”

A SIL Enteriőr cég által forgalmazott Riedel védjegyű borospoharak bemutatójára kerül sor borkóstolás keretében. Megtapasztalhatjuk a különbséget a klasszikus és a professzionális borospohár között. Hantos László tart előadást és bemutatót, melyhez az ízélvezetet saját gyűjteményünk kiváló borai biztosítják.

2002. március 8.

Vendégünk Szepsy István Tokajról

Szepsy István, a magyar borászat egyik kiemelkedő alakja, a 2001. Év Borásza vendégeskedik a prelátusbeli klubpincénkben. Tokaj igazi reprezentánsa, legnagyobb tekintélyű termelője bemutatja a Szepsy és a Királyudvar Pincészet kiváló borait. Az est folyamán Alkonyi László, akit Tokaj egyik patrónusaként ismertünk meg, a Birtokok és borok című könyvét prezentálja. A mintegy két órás bor- és könyvbemutató rendezvényt egy zártkörű gasztronómiai est követi, amelyet Kovács János mesterszakács, a Tolna Megyei Ínyencklub elnöke fémjelez. Étkeihez a Borbarát Klub pincészetének legjobb borait és néhány, a Szepsy úr által bemutatott tokaji bort szolgáljuk fel. Az estet egy más helyszínű fakultatív program zárja, amelyen Ripoff Raskolnyikov lép fel, aki énekel és akusztikus gitáron játszik. Szereplése szintén művészi csemegének ígérkezik.

2002. február 8.

Vendégünk Vida Ferenc Szekszárdról

Az 1996-ban az élmezőnybe robbant borászegyéniség a "szekszárdi hatok" egyike, aki a legendás Bakta-dűlőben rendelkezik komoly szőlőterülettel. A terítékre kerülő borok: Kadarka 2000, Merlot 2000, Cabernet Franc 2000, Vida Cuvée 2000, Cabernet Franc + Merlot Barrique 1999.

2002. január 11.

Látogatás Fritz József gyönyörű szekszárdi pinceobjektumában

2001
2001. december 14.

Vendégünk Franz Weninger

Ez az összejövetel egyúttal a szokásos Nyílt Napunk is. Franz Weninger, aki ausztriai szőlőbirtoka mellett komolyan megvetette lábát Sopronban és Villányban is. A soproni kékfrankosnak új stílust adó szakember Ausztriában néhány éve az Év Borásza címet nyerte el. Villányi Partnerével, Gere Attilával kiváló borokat dobnak piacra, pincénkben jó évjáratok találhatók termékeikből.

2001. november 10.

Kirándulás Villányba

Az útvonal: Gere Attila, Tiffán Ede

2001. október 12.

Vendégünk Tóth Lajos szekszárdi pincegazda

A nemrégiben rendezett országos borversenyen a 2000-es évjáratú Cabernet Franc bora ezüstérmet szerzett. Terítéken: Cabernet Franc '90, '93, '97, '98, '99, 2000, továbbá egy példamutató Zweigelt és Kékfrankos cuvée-t.

2001. július 6.

4. Országos Borbarát Találkozó

Rendezvényünk a 9. Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztivál keretében került megrendezésre.

 

2001. május 11.

Vendégünk Bock József Villányból

Bock József a Villány-Siklós borvidék egyik meghatározó egyénisége, 1997-ben az Év Borásza. Pincészete majdnem minden híres fekvésben rendelkezik szőlőterülettel, így a Jammertalban is. Borainak egyedi karaktere (nagy struktúra és némi animalitás) összetéveszthetetlenné teszi a sok kitűnő villányi bor között is. Az eseményről a Tolnai Népújság is beszámolt május 14-ei számában.

Tolnai Népújság 0514.pdf

 

2001. április 13.

Vendégünk Figula Mihály balatonfüredi bortermelő

Komoly megtiszteltetés éri klubunkat, hiszen a magyar borászat kiemelkedő egyénisége, Figula Mihály balatonfüredi bortermelő lesz a vendégünk, aki nemrégiben a Magyar Borakadémiától az Év Borásza kitüntető címet kapta meg.

2001. március 9.

Vendégünk Vincze Béla Egerből

Vincze Béla a korszerű feldolgozó és érlelő technológiát sikeresen társítja az egri borkészítési és érlelési hagyományokkal. Borai sikeresen szerepelnek a nemzetközi és hazai versenyeken.

2001. február 9.

Az új évezred első összejövetele

Vendégünk Dúzsi Tamás, szekszárdi borász és pincegazda lesz, aki a „szekszárdi hatok”, azaz a borvidék stílusát és eredményeit meghatározók egyike.Bemutatásra kerülő borai: Kékfrankos rosé (2000), Kékfrankos (Leányvár, 1999), Cuvée (kékfrankos, merlot, cabernet Sauvignon 1997), Cabernet sauvignon (barrique 1997).

2000
2000. december 8.

Vendégünk dr. Kovács Tibor Tokajról

A század- és az ezredfordulót a világhírű magyar borvidék, Tokaj csodálatos nedűivel ünnepeljük meg borbaráti körben. Az eseményről a Paksi Hírnök is beszámolt.

Paksi Hírnök 1214.pdf

 

 

2000. december 7.

A turizmus fejlesztése mindannyiunk érdeke

A Paksi Turizmusért Egyesület vacsorával egybekötött beszélgetésre invitálta vendégeit, melyen klubunk elnöke, Kováts Balázs is megjelent. A rendezvényről a Paksi Hírnök számolt be.

Paksi Hírnök 1207.pdf

 

2000. december 1.

Az "Év embere" 2000-ben

A paksi polgárok Kováts Balázst, Klubunk elnökét választották az év emberének 2000-ben, aki a paksi borkultúra terjesztésében vállal kiemelkedő szerepet. A díjról a Paksi Polgár számolt be decemberi számában.

Paksi Polgár december.pdf

 

2000. november 10.

Vendégünk Linczmayer Tamás Csopakról

Linczmayer Tamás pincegazda és a csopaki Kertbarát Kör vezetői jönnek el hozzánk, a Prelátusba, hogy bemutassák az utóbbi évek legjobb csopaki Olasz Rizlingjeit, amelyeket úgy tartanak számon, mint a baráti társaságok összejöveteleinek legkedveltebb borait.

2000. október 13.

Lőrinczné Katalin filozófus Hamvas Béláról

Szokásos Nyílt Napunkon az Eegri Főiskola tanára, Lőrinczné dr. Thiel Katalin tart előadást Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvének mélyen szántó gondolatairól. Összejövetelünket megtiszteli néhány igen neves borász is: dr. Kovács Tibor (Tokaj-Hétszőlő), Demeter Zoltán (Tarcal), Hernyák László (Etyek), Tiffán Zsolt (Villány), Gere Attila (Villány), Takler Ferenc (Szekszárd) és Heimann Zoltán (Szekszárd).

 

2000. szeptember 8.

Kirándulás a Heimann-pincébe

A szekszárdi pincében tartjuk évadnyitó összejövetelünket.

 

2000. június 16. - 2000. június 18.

3. Országos Borbarát Találkozó

Rendezvényünk a 8. Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztivál keretében került megrendezésre. Terítéken az ország kiemelkedő pincészeteinek borai.

borbarát 2000-06-09.pdf

 

2000. május 19.

Vendégünk Légli Ottó Balatonboglárról

A kísérletező kedvű borász egyedi megjelenésű borai üde színfoltot visznek összejövetelünkbe. Bemutatásra kerülő borok: Légli Blanc, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cardonnay, Sauvignon blanc, Pinot Noir Rose.

2000. május 11.

Az aranyérmes bortermelő

A Paksi Hírnök interjúja Kováts Balázzsal, klubunk elnökével.

Paksi Hírnök 0511.pdf

 

2000. május 1.

A Paksi Iparos és Vállalkozói Kör rendhagyó rendezvényére Kováts Balázs is hivatalos volt, aki a bor felszolgálásának és ivásának rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Az eseményről a Paksi Polgár is beszámolt.

Paksi Polgár 05_01.pdf

 

2000. április 14.

Vendégünk Takler Ferenc, a szekszárdi borvidék reprezentánsa

Az összejövetelen eleget teszünk egyre növekvő igényünknek, hogy a legközelebbi történelmi borvidék, Szekszárd vezető szőlész-borászai nagyobb szerepet kapjanak klubéletünkben, borai pedig szélesebb palettán mutatkozzanak gyűjteményünkben. A rendezvényről a Paksi Polgár is tudósított.

Paksi Polgár 05_02.pdf

 

2000. március 16.

Csütörtök esti randevú Kohl Gyöngyivel

A március 16-ai adásban italokról, italfogyasztási szokásokról esett szó, ahol a Borbarát Klub két oszlopos tagja, Kováts Balázs, és dr. Grosch József voltak a vendégek. A cikk a Paksi Polgárban április 3-i számában jelent meg.

Paksi Polgár 0403.pdf

 

2000. március 10.

Saját borok minősítése

Vendéglátónk Etessy Gábor, klubtagunk, aki saját présházába invitál minket. Azt est során saját termelésű boraink kerülnek terítékre.

 

2000. február 11.

Vendégünk dr. Pók Tamás Egerből

Terítéken az Egri Borvidék kiváló borai.

borbarát 2000-01-31.pdf

 

2000. január 14.

Az év első találkozója

Terítéken Hernyák László kiváló borai Etyekről.

borbarát 2000-01-07.pdf

 

1999
1999. december 17.

Az év utolsó összejövetele

Vendégünk Demeter Zoltán a tokaji borvidék képviselője, aki Furmint és Hárslevelű boraival érkezik hozzánk.

1999. december 1.

A Paksi Tükör interjúja Kováts Balázzsal, a klub elnökével.

Paksi Tükör 99 december.pdf

 

1999. november 9.

Klubhelyiség avatás

Birtokba vehettük a klub saját otthonát, a bebútorozott pincehajót. Vendégeink voltak Tiffán Ede Villányból és Rajnai Judit Párizsból. Tiffán Edét klubunk tiszteletbeli tagjává fogadtuk. Az eseményről a Paksi Hírnök is beszámolt.

Paksi Hírnök 99 november.pdf

 

 

1999. június 22.

Gondolatok a paksi borról

A Tolnai Népújság interjúja Kováts Balázzsal, a klub elnökével.

Tolnai Népújság 0622.pdf

 

1999. június 18. - 1999. június 20.

2. Országos Borbarát Találkozó

Rendezvényünk a 7. Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztivál keretében került megrendezésre. Terítéken a magyar történelmi borvidékek legkiválóbb pincészeteinek borai.

borbarát meghívó 1999-06-10.pdf

 

1999. május 14.

Kirándulás Bátaapátiba

Terítéken a bátaapáti kastélyborok, úticélunk pedig az Antinori márki nevével fémjelzett EUROBOR Kft. A cég borászati szakértője Gál Tibor, aki 1998-banaz év borásza címet nyerte el.

1999. április 9.

Vendégünk Gere Attila Villányból

Neve egyet jelent korunk vállalkozójával, a magas nívójú minőség megkövetelőjével. Franz Weinigerrel való társulása jó példája a kölcsönös előnyökön alapuló gazdálkodásnak.

1999. március 12.

Vendégünk Szeremley Huba, a badacsonyi Szent Orbán Pincészet tulajdonosa

Terítéken többek között az igazi badacsonyi szürkebarát és kéknyelű.

borbarát meghívó 1999-02-02.pdf borbarát meghívó 1999-02-26.pdf

 

 

1999. február 12.

Hóvihar miatt saját készlet fogyasztása

Tervezett vendégünk, Szeremley Huba az időjárási viszonyok miatt nem jutott el hozzánk, azonban ígéretet kaptunk rá, hogy márciusban ismét megpróbál Paksra jönni.

 

1999. január 16.

Vendégünk Gál Helga, a budapesti Gundel Étterem sommelier-je

Terítéken a Magyar Borakadémia által 1998-ban az Év Borászává választott Gál Tibor eger-verőszalai borai. Vendégeink Paks város polgármestere és alporgármestere, a Paksi Atomerőmű Rt. vezetősége, Tiffán Zsolt Villányból és Alkonyi László, a Borbarát Magazin főszerkesztője.

Női sommelier - 1999-01.pdf
1998
1998. december 10.

Látogatás a zombai Aliscavin Borászati Rt. barrique érlelő kúriájába

Vendéglátónk Módos Ernő vezérigazgató.

Borbarát meghívó - 1998-12-02.pdf
1998. november 12.

Vendégünk a Freiherr von Fahnenberg kereskedőház képviselője

Terítéken a kaliforniai Napa-völgy, Chile és Dél-Afrika borai.

1998. október 9.

Vendégeink a szekszárdi Vesztergombi, a villányi Tiffan, a tokaji Oremus, az egri GIA, a szekszárdi Aliscavin és a tokaji Demeter pince vezetői.

Borbarát meghívó - 1998-09-21.pdf
1998. augusztus 26.

Az egyesület bírósági nyilvántartásba vétele

1998. június 20. - 1998. június 21.

A Borbarát Klub Paks alapszabályának aláírása, első összejövetelünk a Prelátus épületében

Vendégünk Laszlóczky József paksi mesterszakács, másnap borbarát találkozó a 6. Nemzetközi Blues, Jazz, Rock és Gasztronómiai Fesztiválon.

1998. június 1.

Megkezdődnek a Prelátus pincerendszer felújítási munkálatai

1998. május 7.

A Prelátus Vendégház alagsorában található pince kibérlése, az egyesület alapszabályának megtárgyalása

Első vendégünk Alkonyi László, a Borbarát Magazin főszerkesztője, aki a tokaji borvidék néhány jó hírű pincéjének termékeivel ismertet meg minket.

1998. március 17.

A klub megalakulása, az egyesület bírósági nyilvántartásba vétele

Az alapító tagok névsora:

 • Dr. Blazsek Balázs
 • Botond Gábor
 • Etessy Gábor
 • Gárdai György
 • Dr. Grosch József
 • Herczeg József
 • Juhász Sándor
 • Kováts Balázs
 • Dr. Máté Kasza László
 • Mauri Varis
 • Nyári Lóránt
 • Dr. Sándor Péter
 • Sárközi György
 • Szabó József
 • Varga Imre
Borbarát Klub Paks Paks, Rókus u. 21. E-mail: info@govern-soft.hu