Minden rendben.
Borbarát Klub Paks

Borász zászló

2013-ban született meg a közös elhatározás, hogy a paksi szőlőművelők, a borászok és borbarátok összetartozását, kölcsönös együttműködését a jelen és az utókor számára egy szép kivitelű, s gondolatiságában is időtálló zászló hirdesse. A Paksi Hegyközség, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete, a Borbarát Klub, a Bordámák, továbbá a Gasztroblues Fesztivál finanszírozásával elkészült a sillerbor alapszínű zászló.

Közepén a Duna kékje mellett magaslik a Sánc domb, amit Pakson hegynek hívnak. A dombtetőn álló kettős keresztre futnak fel a szőlők, a magasban pedig ott a Nap és a Hold, jelezve, hogy a szőlész-borásznak mindig van teendője. A zászlón szereplő felirat:  „A paksi borászok zászlaja”, továbbá van egy latin felirat is, amely visszautal a római légionáriusok helyi szőlőtelepítő munkájára: ”PACE VIRENT COLLES”, azaz békében virulnak a szőlődombok.

A zászló megáldására és felszentelésére a 2013. évi Újbor áldás keretében került sor, az avató beszédet a Borbarát Klub örökös tiszteletbeli elnöke, Kováts Balázs mondta. A közös jelkép megőrzésének helye a paksi római katolikus templom. Innen kölcsönözhető ki kiemelt helyi borász rendezvényekre, szigorú feltételek mellett. Ilyenkor zászlóőrség óvja tiszteletét és állagát.

Borbarát Klub Paks Paks, Rókus u. 21. E-mail: info@govern-soft.hu